Categorieën
Actueel

Bronnen voor doodsoorzaken in Nederland

Naar aanleiding van ons inleidende thema over bronnen waarmee je de doodsoorzaken van je voorouders en familieleden kan achterhalen, hebben wij voor Nederland een overzicht samengesteld van alle interessante bronnen die je in de archieven van gemeentebesturen kan vinden, waar de doodsoorzaak van onze voorouders en familieleden in vermeld staat. Concreet gaat het dan om bronnen uit de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw.

Daar de archieven van gemeentebesturen bij talloze verschillende archiefinstellingen zijn ondergebracht, leek het ons raadzaam hier eens een gedegen overzicht van te maken, nu er tegenwoordig veel meer animo bestaat om doodsoorzaken te achterhalen. De bronnen in het overzicht betreffen met name verklaringen omtrent overlijden, in het dagelijks (archief)taalgebruik ook wel “doodsbriefjes” genoemd, die in 1865 bij wet werden ingesteld en die tot 1957 de overlijdensoorzaak bevatten. Hier en daar bevat het overzicht ook enkele andere en soms nog oudere bronnen.

Het overzicht kan je middels deze directe link downloaden.

7 reacties op “Bronnen voor doodsoorzaken in Nederland”

Hoi Ed,

helaas zijn de doodsbriefjes (en andere bronnen voor doodsoorzaken) van veel gemeenten niet bewaard gebleven, wat dus (naar alle waarschijnlijkheid) ook voor Grathem, Heel en Wessem geldt. Bij het opstellen van dit overzicht heb ik getracht zo volledig mogelijk alle archiefinventarissen te doorzoeken, toch kan het zo zijn dat ik een en ander over het hoofd heb gezien.

Ik ben zeer blij met de overizchten!
Ik heb ook een aanvulling ontdekt voor de gemeente Venlo. Archiefnr. 228 (gemeentesecretarie Venlo 1939-1945, inventarisnummers 723 t/m 758. Kunnen jullie hiermee de lijst aub aanvullen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *