In het kader van onderzoek doen naar je familiegeschiedenis is het bij lange na niet altijd evident hoe je achter bepaalde feiten of informatie kan komen, welke archiefstukken je hiervoor nodig hebt en hoe je deze archiefstukken dan kan raadplegen. Daarbij is het overgrote deel van de archiefstukken nog niet gedigitaliseerd, laat staan geïndexeerd. Je zal dus in veel gevallen naar de studiezaal van een archief moeten gaan om iets te kunnen vinden.
Om de historisch onderzoeker een eindje op weg te helpen, hebben wij een uitgebreid stappenplan gemaakt met daarbij ook een vijftal voorbeelden in Nederland en Vlaanderen. Het stappenplan bestaat uit vijf stappen en begint uiteraard met de vraag wat jij als onderzoeker in het kader van je onderzoek graag te weten zou komen. Dit stappenplan leidt je vervolgens door nog vier andere stappen om je zo de juiste archiefstukken te laten raadplegen.
Download hier het 5-stappenplan.
Download hier voorbeeld 1 over het vinden van een doopinschrijving uit het jaar 1813 bij het Rijksarchief te Leuven.
Download hier voorbeeld 2 over het vinden van een memorie van successie uit het jaar 1864 bij het Nationaal Archief.
Download hier voorbeeld 3 over het vinden van een inschrijving in het bevolkingsregister van Diets-Heur in het jaar 1891 bij het Stadsarchief Tongeren.
Download hier voorbeeld 4 over het vinden van een verklaring omtrent overlijden (doodsbriefje) uit het jaar 1900 bij het Regionaal Archief Tilburg.
Download hier voorbeeld 5 over het vinden van een strafrechtelijk vonnis uit het jaar 1887 bij het Brabants Historisch Informatie Centrum.
6 reacties op “Vind je weg in de archieven”
Zeer bedankt voor deze duidelijke uitleg. Helaas heb ik geen link naar voorbeeld 1, 2, 3 en 5.
Hartelijk dank voor de heldere uitleg, helaas staat er geen link bij voorbeeld 2 en voorbeeld 5
Wouw. Knap initiatief. Hiermee gaan heel veel mensen heel wat stappen vooruit. Enkel als je Webpagina’s toont met foto en uitleg hierover geeft lijkt me handig dat je de url van de Webpagina mee vermeld.
Heel erg bedankt, wat een goed initiatief! Ik vind die archieven toch een heel struikelblok.
Kunnen er voorbeelden komen van:
-voor de Franse tijd
-voor de komst van DTB boeken
-vastlopers lostrekken
-heraldisch onderzoek
Ik zie dit pas nu! Een goed overzicht als je op een gegeven ogenblik even niet meer weet hoe verder, waar was dat ook alweer…
Ik ga het goed bewaren in elk geval!